ßßß Cookit - przepis na POLNE PIECZARKI "ŚLIMACZKI"

POLNE PIECZARKI "ŚLIMACZKI"

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę przekąskę znalazłam w tajnym przepiśniku mojej mamy. Nie wiem czemu autor nazwał grzyby ślimaczkami. Może ta nazwa wzięła się od tego, że gotowe, marynowane pieczarki są śliskie jak te mięczaki. Zaintrygowały mnie, więc postanowiłam przepis wypróbować.
Na okolicznych łąkach pojawiły się młode pieczarki. Rosną w dużych kępkach, więc ich zbieranie to czysta przyjemność. Co drugi dzień wracamy do domu z pełnymi koszyczkami tych grzybów. To właśnie takie malutkie, ledwo rozwinięte trafiły dziś do mojego garnka.
Składniki:
2 kg małych pieczarek
4 średnie cebule
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka cukru
1/2 szklanki octu
1 szklanka oleju
3 łyżki przecieru pomidorowego
Pieczarki oczyszczamy i myjemy. W garnku zagotowujemy wodę (tyle, by przykryła grzyby). Dodajemy do niej łyżeczkę soli i pieczarki. Grzyby obgotowujemy 7 minut. Następnie je przecedzamy. Cebule kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki (bez pieczarek) dusimy w głębokim naczyniu przez 8 minut. Mieszamy je cały czas. Następnie dodajemy grzyby i smażymy je kolejne 2 minuty. Gorące przekładamy do suchych, wyprażonych słoików. Szczelnie je zamykamy i pasteryzujemy 10 minut (patrz pasteryzacja na mokro przetworów gorących).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/10/polne-pieczarki-slimaczki.html